MENU
Home Klachten Rugklachten
Home Klachten Rugklachten

Rugklachten

Zeurende en stekende pijn bij rugklachten

Rugpijn is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug. Rugklachten komen heel veel voor en ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van een zeurende of stekende pijn, met of zonder uitstraling naar been en bil. Rugklachten kunnen onderverdeeld worden in aspecifieke en specifieke klachten en acute en chronische rugpijn. Men kan pijn ervaren in de rug door het optreden van verschillende aandoeningen, zoals spit (lumbago), hernia in de lage rug, ischias, slijtage in de onderrug en instabiliteit van de rug.

We spreken over aspecifieke rugklachten als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor het ontstaan van de klacht. Hierbij is er geen medische oorzaak, maar zijn er wel klachten. Rugklachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde houding, een eenzijdig bewegingspatroon, stress of verhoogde spierspanning. Bij specifieke rugklachten is het wel duidelijk waardoor de klacht is ontstaan en is er weefselschade zichtbaar. Denk hierbij aan een hernia, slijtage van de tussenwervels of een wervelfractuur. Het merendeel van de klachten aan de rug gaat om aspecifieke rugklachten.

Klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn vallen onder acute rugpijn. Bij rugklachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn wordt er gesproken van chronische rugpijn. Door middel van Dry Needling, Shiatsu therapie en klassieke massage kunnen rugklachten goed worden verholpen.

Wat zijn risicofactoren bij rugklachten?

De volgende factoren kunnen de kans op rugpijn vergroten:

  • Te weinig beweging
  • Lang in dezelfde houding zitten of staan
  • Overbelasting van de rug
  • Fysiek zwaar werk
  • Beenlengteverschil
  • Verkeerde lichaamshouding
  • Overgewicht
  • Stress

Blijf in beweging met rugklachten

Bij rugklachten is beweging juist belangrijk. De eerste reactie bij rugpijn is vaak rust nemen, maar dit veroorzaakt vaak meer pijn en vertraagt het herstel. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven zonder daarbij de rug teveel te belasten.

Om meer inzicht te krijgen in uw rugklachten en de mogelijke oorzaak, maak ik gebruik van een uitgebreide intake tijdens onze eerste afspraak. Ik start hierbij met een vraaggesprek en voer vervolgens een onderzoek uit door middel van functietesten, zodat er een goed beeld van uw klacht gevormd kan worden. Vervolgens zet ik mijn bevindingen samen met u op een rijtje en bespreken we de aanpak die het beste bij u past.

Nieuwsgierig geworden? Maak dan direct een afspraak!

Plan afspraak
Deel dit bericht

Tarieven

Locatie

Plan afspraak